21. MAРТ СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

21. MAРТ СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

анас се обележава Дан особа са Дауновим синдромом. Даунов синдром није болест већ стање. Људи са Дауновим синдромом не траже лек, они су исти као и сви остали, имају исте потребе, само их остварују на тежи начин. Потребно је разумевање и пробуђена свест околине.

Даунов синдром утиче на нормалан физички развој детета и проузрокује благе потешкоће у учењу. То је стање које траје читав живот , а развија се још док је дете у материци.

Деца са Дауновим синдромом су посебно осетљива током првих година свог живота, могу имати проблеме са памћењем, концентрацијом, потешкоће у решавању проблема, потешкоће у разумевању последица сопствених поступака.

Свака личност детета је другачија, па је веома важно не стварати стереотипе о особама које имају Даунов синдром. Људи који имају овај синдром теже ка топлој, љубазној, веселој личности, упркос сталним изменама на њиховим лицима.

Данас се широм света у знак подршке особама са Дауновим синдором носе шарене или чарапе у различитим бојама. Многе јавне особе подржавају сличне акције и облаче шарене чарапе како би упозорили на проблеме са којима се сусрећу особе са Дауновим синдромом и њихове породице.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006.године. Иначе, 21. март је изабран за Светски дан Дауновог синдрома, јер означава јединственост трипликације (тризономије) од 21. хромозома који изазива овај синдром.

Преузмите документ