Идентификационе картице картице у нашој школи

 

Идентификационе картице за ученике први пут уведене у Србији представљене су данас у Основој школи „Жарко Зрењанин“, а одржана је и презентација рада видео надзора.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа за образовање мр Владимиром Јелићем обишао Основну школу „Жарко Зрењанин“ где је демонстрирано коришћење ИД картица за ученике и одржана кратка презентација рада видео-надзора.

„Град Нови Сад крупним корацима иде напред по питању безбедности деце у школама. Први смо град у Србији који је оформио Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама, а као један од резултата рада тог тима, кроз сарадњу са Градском управом за образовање, данас постоји монтиран систем надзора, односно контроле уласка ученика у Основну школу „Жарко Зрењанин“. Град је ове године издвојио десет милиона динара за увођење таквог система у новосадске школе. Прва школа је „Жарко Зрењанин“, а кроз време и праксу видећемо резултате функционисања тог система“, рекао је градоначелник Вучевић.

У већини инцидената у школама показало се да безбедност не угрожавају ученици те школе, већ, како каже Вучевић.

„Особе које долазе споља и проузрокују насиље. Да бисмо спречили такве појаве, уводимо овај систем контроле боравка ученика у школама. Врло је битно да су сви подаци ученика апсолутно заштићени и ако се изгуби картица, не може да дође до злупотребе ни једног податка о детету. Картица не садржи име и презиме ученика, као ни један лични податак. Ђаци брзо улазе и излазе, немају никаквих физичких препрека, а њихово је само да провуку идентификациону картицу кроз апарат. Овај пројекат је рађен заједно са Саветом родитеља од којег смо добили подршку и затим кренули у реализацију истог. Надам се да ћемо имати добре показатеље и да ћемо ићи ка имплементацији овог програма у свим школама у граду“, додао је Вучевић.

а1

Члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић осврнуо се на статистичке податке који говоре то да се вршњачко насиље у највећем проценту одвија управо у школским двориштима, и да је из тог разлога проистекла иницијатива за увођење идентификационих картица.

„Видео камере високе резолуције ће снимити свакога ко уђе у школско двориште, а на оне који се не идентификују картицом, школско обезбеђење ће додатно обратити пажњу. Желимо да спречимо улазак оних лица која не желимо у школама, а то су нарко дилери, представници навијачких група жељни обрачуна са ученицима и друге изазиваче немилих догађаја и ситуација. До краја године овај систем ће бити уведен у десет основних и десет средњих школа у граду, а следеће године ћемо буџетски обезбедити све друге школе са овом опремом. Уколико оне не буду желеле да уводе овај систем, неће бити у обавези, а уколико буду желеле ми ћемо то спровести у дело у најкраћем року“, рекао је члан Градског већа за образовање мр Владимир Јелић.

На приказу рада система за идентификацију ученика, демонстриран је пролазак једног одељења кроз капију школе уз коришћење ИД картица, а у учионици за техничко образовање инжињер који је уводио систем одржао је кратку презентацију рада видео-надзора на рачунару и монитору за праћење кретања ђака. Идентификационе картице не садрже податке о ђацима, чак ни име и презиме, а служе искључиво за пријављивање присуства и сви подаци су у бази података на серверу. ИД картице имају изглед визит-картица и стоје у пластичним држачима, а обавезу ношења тих картица регулисаће школе правилницима.

текст – http://www.rtv.rs

Како су то пренели медији…

http://www.021.rs

http://www.kurir.rs

http://www.naslovi.net

http://www.rtv.rs

http://www.vesti.rs

http://novisad.com