Лепа искуства ученица и наставница са мобилности у Рогашкој Слатини

У оквиру Еразмус+ пројекта „Where borders divide culture unites“организована је мобилност у  партнерској школи “ ЈВИЗ 1. ОШ “ из Рогашке Слатине у Словенији. Посета је трајала пет дана, у периоду од 4. марта до 11. марта текуће године. Осам ученица наше школе у пратњи две наставнице дружиле су се са децом из Хрватске и Словеније, училе  о културном наслеђу Словеније, стицале нова знања, искуства, контакте и усавршавале енглески језик.

Реализоване су заједничке радионице, интерактивне шетње и обиласци, а део дана су учесници проводили у породицама домаћина, учествујући у њиховим свакодневним активностима. Током радионица упознавања, финансијске писмености и израде туристичких брошура ученици су развијали комуникацијске, предузетничке, информатичке и друге међупредметне компетенције. Том приликом су настали сувенири/магнети које су ученици продали и прикупљена средства донирали у хуманитарне сврхе и наставна средства/дидактичке игре које ће свака школа користити у свом раду. Приликом посете средњој стручној школи, учесници су били у прилици да упознају како се школују будући оптичари и техничари за обраду стакла и опробају се у неким једноставнијим активностима. Израђивали су медаљоне од пескираног стакла и одређивали параметре за израду наочара. Велику пажњу изазвала је посета фабрици за производњу козметике „Афродита“ и радионица израде козметичких препарата од меда. Посетилисмо музеј на отвореном у Рогатецу, упознали културно-историјско наслеђе Љубљане и уживали у шетњи кроз пећину Шкоцјанске јаме која је под заштитом Унеска. Учесници мобилности су били у прилици да играју игру Т-ball и такмиче се против својих наставника. Најзанимљиве фотографије са овог дружења настале су у Музеју илузија и са фарме коња где смо провели незаборавне тренутке.

Међусобно упознавање, дружење и повезивање ученика свакако су најважнији сегмент ове мобилности и потврђују важност и значај интернационализације и дељења европских вредности  за јачање међуљудских односа и развоја личности ових младих људи. Учесници су били веома задовољни, из Рогашке носе лепе утиске, нова знања и пријатељства и радују се прилици да у мају месецу узврате гостопримство у Новом Саду и буду домаћини партнерима на пројекту.