МОБИЛНОСТ УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА НА ТЕМУ ОДРЖИВО НАСЛЕЂЕ И МОГУЋНОСТИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ТИН УЈЕВИЋ“ ИЗ ШИБЕНИКА

У периоду од 03.до 07.10.2022. осам ученика наше школе и две наставнице учествовали су у пројектним активностима Еразмус+ пројекта “ Where borders divides culture unites“ заједно са ученицима из партнерских школа.
Током недељу дана заједничких активности ученици су имали прилику да открију природна богатства културног наслеђа Шибеника и околине, истраже биљни и животињски свет заштићеног подручја канала светог Андреја и острва Првић, као и да се упознају са газдинством чији је циљ да кроз скупљање лековитих трава нађу њихову употребу кроз етарска уља и друге продукте ради побољшавања здравља људи. Занимљиве радионице о употреби и заштити природне средине кроз рециклажу, 3Д штампу и поновну употребу предмета од пластике, као и откривању послова будућности кроз заштиту нашег културног и природног наслеђа биле су и повод за размишљање ученика о одрживости и заштити природе као залога за будућност. Такође су се упознали и са иноватором Фаустом Вранчићем и његовим изумима и значајем глагољице у историји писма на далматинском поднебљу. На крају кроз традиционалне игре, плес и музику ученици су упознали и нематеријалну заоставштину Шибеника и давали предлоге за иновативну употребу УНЕСКО заштићених споменика културе Хрватске.Још један важан сегмент мобилности је и упознавање и дружење ученика који су кроз међусобно упознавање и повезивање показали важност овог програма као непроцењивог искуства дељења европских вредности и интернационализације као камена темељца међуљудских односа и развоја личности ових младих људи.Ова мобилност ће свима нама остати у лепом сећању и дати нам задатак да и наша школа представи културно, историјско и природно наслеђе Новог Сада и Војводине партнерима како би и они упознали богатство нашег културног наслеђа.