НАША ШКОЛА ДОМАЋИН РАЗМЕНЕ УЧЕНИКА

У периоду од 15. До 19.05. школа Жарко Зрењанин је била домаћин школске размене са школама ОШ “Тин Ујевић“ из Шибеика, Хрватска и ЈВИЗ 1 Основна школа из Рогашке Слатине, Словенија. Мобилност је реализована у оквиру Еразмус+ пројекта“ Where borders divide, culture unites“. Тема мобилности је била толеранција, неговање емпатије и сарадништва и исказивање емоција као основ превазилажења проблема и разлика међу људима. Реализоване су радионице и о природном и нематеријалном културном наслеђу Србије, познатим људима који су обележили нашу историју и културу. Посетили су Сремске Карловце, Змајев музеј у Сремској Каменици и поред упознавања са животом и делом Милеве Марић Ајнштајнзили своје знање кроз посету интерактивној мултимедијалној изложби „Милева Ми смо стена“. Последњег дана активности ученици су научили о значају Стевана Мокрањца и његовом значају у очувању народних
напева и окушали се у перформансу Флесхмоб. Учествовало је укупно 30 ученика из све три школе.

Најчешћи коментари ученика приликом евалуације програма су се односили на то колико су научили о знаменитим личностима који су светски познати као што је Никола Тесла и Михаило Пупин, Јован Јовановић Змај, Милева Марић Ајнштајн и њиховом уделу у култури једне земље и да више цене културно наслеђе своје и других људи. Посебно им је значило то што су могли отворено да говоре о својим емоцијама и како да се носе са притисцима у животу, као и да се свуда људи срећу са сличним проблемима. Сматрају да им је ово искуство драгоцено и да су стекли нове пријатеље и осећају још већу повезаност са домаћинима из Новог Сада.
На основу коментара учесника намеће се закључак да је Еразмус+ програм одлична прилика за размену идеја, знања и вештина, те да омогућава ученицима размену културнх искустава , упознавање нових људи, обичаја и склапање пријатељстава кроз међународну сарадњу.