РОЂЕНЕ НОВЕ ПРИЈАТЕЉСКЕ ВЕЗЕ НОВОСАДСКИХ ЂАКА У ШИБЕНИКУ

РЕАЛИЗОВАНА АКТИВНОСТ РАЗМЕНЕ УЧЕНИКА-МОБИЛНОСТИ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА KA229„MEJA LOČUJE, KULTURA ZDRUŽUJE“

РОЂЕНЕ НОВЕ ПРИЈАТЕЉСКЕ ВЕЗЕ НОВОСАДСКИХ ЂАКА У ШИБЕНИКУ

    Ученици Основне школе „ Жарко Зрењанин“ из Новог Сада су од 29.11.2021. до 04.12.2021. боравили у Основној школи „Тин Ујевић“ у Шибенику.

   Реч је учествовању у пројекту Еразмус+ између три школе из три државе. Поред основних школа из Новог Сада и Шибеника, у овом пројекту учествује и Основна школа „Рогашка Слатина“ из Рогашке слатине из Словеније.

   У оквиру овог пројекта, остварена је прва физичка мобилност. Наиме, седморо ђака наше школе боравило је пет дана у породицама ученика ОШ „ Тин Ујевић“ у Шибенику.

   Поред дружења и стварања пријатељских везе између вршњака, остварени су и други циљеви. Ђаци из Словеније и Србије имали су прилику да упознају културу, материјалну и нематеријалну баштину и традицију хрватског народа.

   Програм је реализован тако што су домаћини за сваки дан организовали различите активности кроз које су гости могли боље да упознају земљу у којој су боравили. Било је разних активности: разледање старог града уз стручног туристичког водича, посета Музеју града, обилазак тврђаве, излет у Национални парк Крка, свакодневне радионице у школи,  у старом граду и Центру за младе у Шибенику.

   Посебна вредност овог пројекта је што су ученици имали прилику да науче и искусе нешто ново у групи са ученицима из других школа и држава. Језичка баријера није постојала, споразумевали су се на српском, хрватском и енглеском језику. Занимљиве задатке које су добијали лако су решавали подељени у групе са другарима из суседних држава.

   Највећа вредност овог пројекта су новостворена пријатељства која имају могућност даљег активног дружења и упознавања. Пројекат подразумева следеће сусрете који предстоје већ следеће године у марту у Новом Саду и у априлу у Словенији.

Пројектни тим школе